Julens bedste småkage
Gå til opskriftSmåkager
Julen har mange familie traditioner og småkager: brunkager, peperkager, specier, pebernødder, jødekager, klejner, fedtebrød og vaniljekranse. Var lige nogle af dem jeg kunne komme i tanke om. Foruden konfekt, havregrynskugler og jule-kringler.
I frygt for at småkager er noget, som vil forsvinde sammen med den ældre generation, vil jeg gøre mit for at holde småkager i live.
Jeg spiser sjældent småkager, de siger mig ikke så meget. Hør engang på navnet “små-kage”, hvorfor skulle jeg spise en “små-kage”, når jeg kan få en rigtig kage 🙂
Men min far spiser småkager hver dag, og de er en ligeså almindelig del af hans kostpyramide som kaffe, rugbrød og kartofler. Jeg nyder at glæde andre med hjemmebag, og så synes jeg det er så hyggeligt at julebage og lave jule-godter.
Julebag
Julens mange traditioner og opskrifter er så hyggelige. De gamle jule-opskrifter hedder alle sammen noget med: “Esters klejner”, “Dorthes brunkager” osv. Personer jeg aldrig har mødt?
Jeg har fundet min mors og frk. Jensens gamle opskrifter frem, og for at de ikke skal forsvinde, vil jeg dele opskrifterne på min blog. Nogle deler jeg i år, andre deler jeg til næste år. Har opskrifterne brug for en forbedring, så gør jeg det, så på sigt kan alle opskrifterne blive Annes !
Vil du have mine sunde-juleopskrifter? Du kan downloade min e-bog 24 sunde jule-opskrifter her – ganske gratis.
Vaniljekranse
Vaniljekranse er min yndlings julesmåkage. De fleste andre i min familie har brunkagen som favorit! Det forstår jeg ikke, den smager jo brunt og brændt! Vaniljekransen derimod smager skønt, den har noget elegant over sig, er lys og sprød – en rigtig lækker småkage.
Opskriften på perfekte vaniljekranse med mandler
En ting er smagen, den skal selvfølgelig være perfekt. En anden ting er udseendet og hulet i midten. Dejen består primært af smør og vanilje – så brug rigtig smør og god vanilje. Jeg bruger smuttede mandler i mine vaniljekranse, som jeg hakker fint i en minihakker, næsten til mel. Du kan også bruge mandelmel, eller hakke dine mandler groft – det er smag og behag. Jeg har også forsøgt mig med ristede smuttede mandler og finthakket i mine vaniljekranse, det smager også skønt, men til de allerbedste vaniljekranse skal det “bare” være smuttede mandler.
Hjortetaksalt
I mors gamle opskrift står der hjortetaksalt. Hjortetaksalt er et kemiskfremstillet produkt, og jeg kan godt forstå du gerne vil undlade det. Det kan du også sagtens. Hjortetaksalt er en form for hævemiddel, der sikrer sprøde småkager, og du vil gerne have sprøde vaniljekranse!
Tips til perfekte vaniljekranse
- Brug ægte, gerne økologisk saltet smør. Brug ikke smørbart eller et andet blandingsprodukt.
- Brug ægte god vanilje. Vanilje er dyrt, brug derfor hele vaniljestangen – du kan selv lave vaniljesukker ved at blende den tomme (tørre) vaniljestang med sukker.
- Brug smuttede mandler som finthakkes, næsten til mel.
- Ælt ikke dejen, den skal blot samles.
Sådan bager du hul i vaniljekranse – hver gang
Vaniljekransedejen skal rulles ud og formes til en krans. Dejen skal helst beholde sine riller og ikke flyde ud ved bagning.
Dejen kan sprøjtes ud i kranse fra en stof-sprøjtepose med en stjerne-tylle. Tyllens størrelse har betydning for, hvor store vaniljekransene bliver. Dejen kan også køres ud af en kødhakker med en kageplade for – sådan gjorde vi altid i gamle dage, som børn, hjemme på gården (hold kæft jeg er gammel!) med en hånddreven kødhakker, som vi kun brugte til vaniljekranse. Jeg har ikke en kageplade til min kødhakker til min kitchen aid – men jeg har da en kødhakker.
link til kageplade og kødhakker* til kitchen aid. Stof-sprøjtepose* og stjerne tylle*.
Jeg bruger sprøjtepose-metoden og det fungerer ganske fint. Kan du ikke sprøjte kranse direkte, kan du sprøjte dejen ud i en lang pølse, og efterfølgende forsigtig forme kransene.
Dejen skal have en hvis temperatur før den kan sprøjtes ud. Bager du en blød dej, risikerer du at hullet i vaniljekransene forsvinder – tilsæt ikke mere mel!
- Frys vaniljekransene inden bagning!
Ved at fryse vaniljekransene efter de er formet, men inden de bages, sikrer du dig at hullet forbliver. Det smarte er også, at du kan tage den portion op af fryseren du har brug for, og altså servere nybagte vaniljekranse i løbet af 15 minutter.
Held og lykke med dine perfekte vaniljekranse.
Velbekomme.
Vaniljekranse
Det skal du bruge:
- 80 g mandler smuttede og finthakkede
- ½-1 stang vanilje
- 150 g sukker
- 200 g smør
- 250 g mel
- ½ tsk hjortetaksalt kan undlades
- ½ æg
Sådan gør du
- Skold og smut mandlerne. Hak dem efterfølgende fint, næsten til mel, i en minihakker.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret.
- Pisk vaniljesukker, smør og sukker sammen til det bliver helt hvidt og luftigt med k-spartlen på røremaskinen. Dette step er der meget diskution om, men sådan gør jeg.
- Vend de finthakkede mandler og hvedemel i dejen, og saml til sidst dejen med ægget.
- Fyld dejen i en stof spørjtepose med en stjernetyl.
- Sprøjt vaniljekransene ud på bagepapir. Hvis du oplever at vaniljekransene flyder ud under bagning, kan du putte dem i fryseren.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn. Bag (de frosne) vaniljekransene i ca. 10-11 minutter til de er svagt lysebrune.
- Afkøl vaniljekransene på en bagerist, de bliver først sprøde når de køler.
- Opbevar vaniljekransene i en lufttæt kagedåse. De holder sig i flere uger.