Tærtedej til madtærter
Tærtedej er nem at lave selv fra bunden. Denne grund-opskrift på tærtedej, er sprød og lækker, har en dejlig smag fra smør, selvom der er sparet på smøret. Tærtedejen indeholder masser af fuldkorn, hvilket giver en dejlig krumme. Den perfekte bund, til alverdens lækker tærtefyld.
Her får du min yndlingsopskrift opskrift på den tærtedej, som jeg (eller nu vi) laver igen og igen, som bunden i alle de madtærter vi kan finde på. Tærtedej opskriften er så nem, at det er nemmere for os at lave denne tærtebund, end det er at købe en færdiglavet. Jeg mener det skal være nemt, for ellers får du (vi) det ikke gjort i en travl hverdag. Til at starte med var det mig der bagte tærter, men da Kasper fandt ud af hvor nemt der er, bager han nu også ofte tærter.
Madtærter
Madtærter er lækre til aftensmad, de er også gode til frokost. Tærter gør det godt som en del af en buffet, både til brunch, frokost eller aftensmad. Tærter kan laves vegetariske eller kødfyldte. De kan udgøre æg-elementet til en brunch, eller sammen med fisk, i stedet for æggestand, til f.eks påskefrokosten. Det gode ved tærter er, at de kan laves på forhånd og bliver som nylavede når de lunes. Tærter holder sig et par dage i køleskabet og endnu længere i fryseren. Madtærter er altså smarte.
Se også opskriften på denne granola-tærte
Tærtefyld
Kun fantasien sætter grænser for fyldet i en tærte. Det er en smart måde at tømme køleskabets grøntsagsskuffe, eller få brugt kødrester. Tærtefyld kan selvfølgelig også planlægges og tilrettelægges. Det kan variere efter sæson, og tærte kan spises året rundt, også til dessert, men det kræver en anden tærtedej. Fyld dit yndlingsfyld i tærten, sammen med en æggemasse med hytteost.
Inspiration til tærtefyld
- porretærte med tomat
- broccoli og bacon
- hokkaido græskar og salvie
- spinat og champignon
- grønkål
- tomat-tærte med mozzarella
- løgtærte – husk at stege eller bage løgene først
- mexicansk taco-tærte
- pizzatærte med skinke
- chorizo, løg og champignon
- laks og spinat
Æggemasse
Æggemassen binder tærtefyldet sammen og laves typisk af æg og mælk, fløde eller creme fraiche. Jeg foretrækker en æggemasse af 3 æg og 150g hytteost, samt salt og peber. Det giver den lækreste tærte. Hytteost bidrager med en god proteinkilde og giver en dejlig rund smag af smeltet ost.
Fuldkorn
Jeg synes en tærtedej skal indeholde fuldkorn. Jeg er generelt ret tosset med fuldkorn, mest af alt, fordi jeg synes det bidrager med masser af smag til brød og bagværk. Det samme gælder tærtedejen. Jeg bager den med halvt hvedemel og halvt fuldkornshvedemel, det synes jeg giver den bedste smag og den dejligste “krumme” til tærtedejen.
Dejen er så nem, at når du har øvet dig et par gange, sidder den på rygraden og du behøver ikke længere slå opskriften op.
Grundopskrift
Så nem, at det ikke kan svare sig at købe en færdiglavet tærtedej.
Ingredienser i tærtedejen
- Hvedemel – lige dele hvedemel og fuldkornsmel
- Fuldkornshvedemel – mætter, er fuld af fuldkorn og bidrager med masser af smag. Kan skiftes ud med mere hvedemel.
- Salt – bruger du saltet smør og har du salt i æggemassen, kan salt i dejen undlades, det er lidt en smagssag.
- Smør – ca. 20 g er nok til at lave en tærtedej som er sprød og smager af smør dej.
- Vand – binder dejen sammen.
Trinene til at lave tærtedejen er enkle og tærtedejen kan nemt æltes i hånden – endnu nemmere direkte i tærteformen.
- Bland de to meltyper med salt
- Smuldre smøren i melet , brug koldt smør direkte fra køleskabet
- Tilsæt koldt vand indtil dejen samler sig
- Tryk eller rul dejen ud i en tærteform
- Tærtedejen skal bage 30 minutter ved 200 grader
Tærtedej
Det skal du bruge:
- 1,5 dl hvedemel
- 1,5 dl fuldkornshvedemel
- 1/4 tsk. groft salt
- 20 g smør
- ca. 3 spsk. koldt vand
Sådan gør du
- Bland hvedemel og fuldkornshvedemel sammen og smuldre det kolde smør i melet. Tilsæt lidt salt til dejen.
- Saml dejen med 2-3 spsk vand, og rul eller pres den ud i en tærteform.
- Fyd tærtedejen med dit yndlingsfyd og æggemasse.
- Bag tærtedejen med fyld i ca. 30 minutter ved 200 grader.