Gulerodsboller med surdej
Sprøde surdejsboller med gulerod er super lækre boller både til morgenmad, som madpakkebrød eller til eftermiddagskaffen.
Nemme surdejsboller
Opskriften på disse surdejsboller med gulerod er en efterfølger på denne opskrift på nemme surdejsboller, som jeg ved rigtig mange har haft rigtig stor succes med.
Opskriften
Opskriften på surdej er fortsat et regnestykke eller rent matematik. Surdejsboller med gulerod laver jeg af en dej med 60% vand (hydration), hvilket er en ret “tør” dej, men i og med gulerødderne også bidrager med fugt, kommer der fine huller i de færdigbagte boller. Bollerne er bagt med 20% fuldkorn, jeg bruger stenformalt fuldkornshvedemel. Brødet er bagt med 10% surdej og 3% salt.
Tilføj en gulerod
Jeg er vild med at tilføje grøntsager hvor jeg kan, også i brød. Gulerodsboller er mere svampede og med en sød smag – det er lækkert.
Sprøde surdejsboller med gulerod
Surdejsboller med gulerod vil være helt sprøde og crispy når de kommer ud af den meget varme ovn. Men fugtigheden fra gulerødderne, og brødets indre, vil trænge ud mod skorpen og gøre bollerne bløde. Det er ikke noget, som en tur i en meget varm ovn ikke kan modvirke og så har du igen sprøde boller. Jeg fryser mine surdejsboller når de er afkølet. Får jeg lyst til en bolle tænder jeg ovnen på 250 grader, tør hurtigt surdejsbollen op 20 ser i mikroovnen og så i oven 7 minutter til skorpen igen er sprød og bollen er som nybagt.
Aktiv surdej
Bollerne er bagt helt uden gær og for at det kan lykkes kræver det at du har en livlig og aktiv surdej. Der er rigtig mange måder på, hvordan du holder liv i din surdej. Min surdej fodrer jeg med 40g hvedemel, 10g fuldkornhvedemel, 50g vand og 50g gammel surdej. Jeg fodrer min surdej én gang dagligt. Bager jeg med surdej, fodrer jeg den en gang til. Går der lang tid i mellem at jeg bager med surdejen kommer den på køl, til jeg igen skal bruge den.
Afbagning
Bage tiden på surdejsboller er 20 minutter. Jeg tænder gerne ovnen 30-45 minutter inden bollerne skal bages, så kan ovnen og bagestålet nå at varme op. Jeg tænder ovnen på 260 grader og har også en bradepande i ovnen. Samtidig tager jeg bolledejen ud af køleskabet.
Jeg skærer 10 boller af dejen, som jeg forsigtigt placerer på bagepapir. Jeg bager bollerne 10 minutter ved 250 grader, hvor jeg har kogende vand i bradepanden under bagestålet (med damp). Derefter tager jeg bradepanden med vandet ud af ovnen, skruer ned på 225 grader og bager dem yderligere 10-15 minutter til de har en mørk og sprød skorpe.
Rigtig god fornøjelse med gulerodsbollerne
Velbekomme.
Surdejboller med gulerod
Det skal du bruge:
- 400 g hvedemel
- 100 g fuldkornshvedemel
- 300 g vand stuetemperatur
- 150 g gulerod
- 100 g surdej bageklar
- 15 g salt
Sådan gør du
- Lige inden surdejen er bageklar, blandes bolledejen og stilles til autolyse.
- Bland de 500g mel (400g hvedemel og 100g fuldkornshvede), 300g vand og 150g revet gulerod sammen og lad det stå til autolyse 30-60 minutter. Bland det sammen til alt melet er fugtet – det kan gøres på rørmaskine eller i hånden.
- Bland efter autolyse de 100g aktiv og bageklar surdej i dejen og rør det godt sammen. Lad dejen hvile yderligere 30 minutter.
- Tilføj 15 g salt til bolledejen og ældt den godt sammen.
- Hæld bolledejen i en bøtte med låg og lav et par foldninger.
- Fold dejen hvert 20-30 minut, de næste 2 timer.
- Lad derefter dejen hæve 2 timer, hvorefter dejen sættes på køl natten over.
- Dag 2
- Tag dejen ud af køleskabet.
- Varm ovnen op på 260 grader, med bagestål (pizza bagesten) og en bradepande.
- Lad ovnen varme op i minimum 30 minutter, i mens bolledejen står på køkkenbordet.
- Når ovnen er varm, hældes dejen ud på bordet og den "hakkes" til 10 boller. Forsøg at undgå at slå luften ud af dejen. Placer bollerne på bagepapir.
- Skub bollerne på bagepapir ind i den varme ovn på bagestålet, og hæld en stor kop kogende vand i bradepanden unden bagestålet, for at skabe masser af damp i ovnen.
- Skru ovnen ned på 250 grader og bag bollerne med damp i ca. 10 minutter.
- Efter de 10 minutter fjernes bagepladen med damp, og ovnen skrues ned på 225 grader. Bag bollerne færdig ved 225 grader i 10-15 minutter. Afkøl bollerne på en rist.