Kødboller i tomatsovs
*Le Creuset gryden og tallerkner er modtaget i gave
Jeg kan ikke skrive, at jeg har lavet en ægte italiensk opskrift på kødboller i tomatsovs – for jeg har ingenting at sammenligne med, og heller ingen italienske traditioner. Til gengæld får du her opskriften på en helt perfekt “alt i en gryde” pastaret, som leder tankerne til Italien og på Lady og Vagabonden.
Jeg har ladet mig fortælle, at italienerne aldrig ville servere spaghetti og kødboller, det er den amerikanske variant. I Italien serveres kødboller i tomatsovs, og hvis der serveres noget dertil er det kartofler. Hvis der er noget tilovers af tomatsovsen, kan italienerne finde på at servere den til spaghetti dagen efter. Men altså ikke spaghetti og kødboller, som vi ser i Lady og Vagabonden. Der er vist ikke andet for, end at jeg må rejse til Italien og tjekke op på ovenstående, så snart det bliver muligt.
Om ikke andet, kan denne “one pot” sagtens serveres for din udkårne til Valentins dag. Eller se opskriften på brændende kærlighed med ekstra grøntsager.
One Pot spaghetti
“Alt i en gryde” – det er nemt og begrænser opvasken. Det er ikke nogen lynhurtig ret, for tomatsovsen bliver kun bedre af at simre længe, kødbollerne mere samgsfulde af at hvile på køl, og pastaen skal have den rette kogetid. Jeg kan kun anbefale dig at investere tiden i retten, det gør oplevelsen og nydelsen endnu større, når du sætter gryden på bordet.
Alt er tilberedt i en gryde, det lader kødbollerne afgive smag til sovsen, og stivelse fra spaghettien hjælper med at tykne sovsen. Retten får også lige en ekstra gang grøntsager i form af spaghetti lavet af butternut squash.
Sæt tænderne i en lækker pastaret, fuld af grøntsager og få flash back til Disney tegnefilmen.
Velbekomme
Spaghetti og kødboller
Det skal du bruge:
Tomatsovs
- 1 løg revet el. fint hakket
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie
- 680 g purrerede tomater tomat passata
- salt og peber
- 1/2-1 tsk. rørsukker
Kødboller
- 400 g oksekød
- 1 spsk. salt gerne parmesansalt
- 30 g parmesan revet
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 1/2 bundt bredbladet persille el. persille
- 1 æg
- 1 dl mælk
- 1/2 dl dansk vand
- 2 spsk. rasp jeg brugte pango
- rigelig friskkværnet peber
- 130 g fuldkornspaghetti
- 1/2 butternut squash
Sådan gør du
Tomatsovs
- Varm olien op i en tykbundet gryde. Sauter løg og hvidløg.
- Tilsæt de purrerede tomater, læg låg på og lad det små-simre imens kødbollerne forberedes.
Kødboller
- Rør farsen med salt og fint revet parmesanost.
- Tilsæt finhakket lød og presset hvidløg.
- Hak persillen fint og rør det i farsen.
- Tilsæt æg, mælk, danskvand og rasp samt peber. Farsen har godt af at hvile på køl, gerne 30 minutter. Lad bare tomatsovsen simre.
- Form farsen til kødboller. Smag tomatsovsen til med salt, peber og sukker.
- Pochere (kog) kødbollerne direkte i tomatsovsen. Oplever du at nogle af kødbollerne går i stykker, fortvivl ikke, det gør bare sovsen bedre.
- Efter 3 minutters kogetid tilsættes fuldkornspaghettien til retten, lad retten koge videre i 8 minutter.
- Ringel butternut squashen til spaghetti og tilsæt det retten. Lad det koge yderligere to minutter. Smag retten til, og server det med frisk bredbladet persille eller oregano, og evt. mere parmesan.