Sandwichbrød
Disse sandwichbrød med squash og hørfrø er lækre, luftige og smagsfulde. De er det perfekte omslag til en rigtig god sandwich, som kan tages med i madpakken. Brødene indeholder både fuldkorn, frø, grøntsager og er pyntet med kerner. Det er et lækkert blødt brød, med en fin skorpe og god samvittighed.
Squash
Squash, eller courgette, er ikke den mest indbydende grøntsag i mine smagsløg – det er agurkens smagsløse fætter. Til gengæld er det en helt kanon grøntsag, fordi den ikke smager af ret meget, og den koster næsten gratis i kaloriebudgettet (den består mest af vand). Squash er en rigtig god “fylde”-grøntsag som f.eks i denne sunde kødsovs, eller blandet i spaghetti, så du får mere for mindre 😉
Squash er også et hit at bage med. Vi kender alle squashkage – den er god. Men også lækkert i surdej og gærbrød. Sandwichbrødene er bagt med squash, det tilføjer brødet en grøntsag, men gør også at brødet ikke bliver tørt. Heller ikke efter en tur i fryseren. Når man bager med grøntsager i brød, kan brødet godt have en sprød skorpe når det kommer ud af ovnen, men fugten fra grøntsagen vil trække ud af brødet og gøre skorpen blød som brødet.
Hørfrø
Hørfrø er sunde. De er rige på sunde fedtstoffer og indeholder mange kostfibre af den rigtig gode slags. Hørfrø har en nøddeagtig smag, som er lækkert i bagværk. Hørfrø kan suge vand, derfor lægger jeg dem i blød i 20 minutter før jeg laver dejen. Når frøene har lagt i blød, før de tilsættes, suger de ikke væske under hævningen og hjælper dermed til at bage et blødt og saftig brød.
Sandwichbrød ingredienser
Hørfrø: Jeg bruger hele sorte hørfrø, som jeg lægger i blød i vand i 20 minutter inden jeg tilføjer både vand og hørfrø i dejen.
Vand: Sandwichbrødene er bagt på vand. Vand skal være lunket for at gæren aktiveres, og kan hæve brødet.
Gær: 1/2 pakke frisk gær, og en god hævetid, hæver brødende og giver luftige brød.
Squash: Jeg elsker at bruge squash når de er i sæson omkring august, og jeg kan få store danske squash. Det er skønt at bruge grøntsager i bagværk og squash er ret smagsneutral.
Fuldkornshvedemel: Foruden fuldkorn, fibre og mæthed, bidrager fuldkornshvedemel med masser af smag til brødet. Jeg bruger økologisk fuldkornshvedemel, oftest fra Gram Slot, fordi jeg bilder mig selv ind, at det er dansk mel – men det er jeg faktisk ikke helt sikker på det er.
Hvedemel: Fintmalet hvedemel. Jeg bruger en økologisk variant af dansk mel, og det er vigtigt at brødende kan bages af helt almindelig mel og fuldkornsmel.
Olivenolie: Lidt ekstra olie i dejen, for en lækker smidig og smagsfuld dej. Fedtstof i bagværk hjælper til bløde brød. Hørfrøene indeholder også olie. Jeg bruger en ekstra jomfru oliven olie.
Salt: Er smagsgiveren i brød.
Sandwichfyld
Fyld sandwichbrødene med lækkert fyld, gode dressinger og masser af grøntsager. Salatblade, spidskål, revet gulerod er lækkert, foruden agurk, tomat og peberfrugt. Her er lidt ideer til lækre sandwich:
- Kylling (bacon) og karrydressing – find inspiration i opskrifterne her
- Ost og skinke
- Tunsalat
- Steg og rødkål
- Æg og rejer
Mums, jeg kunne have lyst til dem alle. Fyld brødene med dine yndlings sandwichfyld.
Velbekomme.
Sandwichbrød med squash og hørfrø
Det skal du bruge:
- 50 g hørfrø
- 2 dl vand
- 2 dl lunket vand
- 25 g gær
- 150 g squash revet
- 200 g fuldkornshvedemel
- ca. 350 g hvedemel
- 1 spsk. olivenolie
- 1 spsk. groft salt
- 1 spsk. solsikkekerner til pynt
- 1 æg sammenpisket til pensling
Sådan gør du
- Læg hørfrøene i blød i 2 dl vand i 20 minutter (gerne længere). Imens vejes de resterende ingrediener og sqaush rives groft.
- Opløs gæren i 2 dl lunket vand.
- Tilsæt hørfrø, og den vand de ligger i blød i, revet squash og fuldkornshvede, til gærblandingen og rør det godt sammen. Lad det hvile 30 minutter.
- Tilsæt olie og melet lidt efter lidt samt salt imens dejen æltes.
- Lad dejen hæve på køkkenbordet i 1 time.
- Fold 8 sandwichbrød og lad dem efterhæve yderligere 30 minutter.
- Tænd ovnen på 250 grader over og under varme.
- Pensel brødene med sammenpisket æg og pynt med solsikkekerner.
- Bag brødende ca. 15 minutter til de er gyldne, sprøde og færdigbagte (lyder hule).
En kommentar til “Sandwichbrød med squash og hørfrø”