Det er risengrød… Der gør næsen rød …
Og kanel bliver strøet, det gør skorpen sprød, grød skal være blød og ikke tør!
Den opskrift får du her! Opskriften på den perfekte bløde risengrød, med kanelsukker og smørklat.
Det er jul
Det er en uskreven tradition at d. 1 december skal man have risengrød, basta! Jeg elsker risengrød! Ernæringsmæssigt er det ikke et særlig “sundt” måltid. Sødmælk og hvide ris, med smør og sukker, hmm? Og så mætter det ikke særlig længe, men det smager fantastisk – det er sundhed for sjælen. Kasper er bestemt ikke enig! Men d. 1. december – det er jul, og der er ikke noget at gøre, han må tage til takke med julegrød og nisseøl.
Risengrød til morgenmad
Er der rester, så findes der heller ikke noget bedre end at starte dagen (efter) med risengrød.
Rød-saft eller nisseøl
Til risengrød hører der sig rød saftevand eller nisseøl aka. hvidt øl med en nissemand på. Der er ingen tvivl om hvad jeg bedst kan lide til min risengrød, det er en nisseøl.
Risengrød i risalamande
Grøden er u-undværlig for risalamanden, så traditionen tro spiser vi risengrød til aftensmad d. 23 december hjemme på gården hos far og vi får æbleskiver og (de voksne – ikke mig) får gløgg til dessert. Æbleskiverne, dem køber vi, men det kunne da godt være jeg skulle lave en omgang hjemmelavede fra bunden, for det er altså langt mere lækkert. Eller jeg kunne servere min sunde variant – men ikke d. 23 december 😉 Husk! Det er ikke hvad vi spiser mellem jul og nytår, men mellem nyt år og jul – haha 🙂
Risengrød i sengen hele dagen
Sådan skal en rigtig risengrød laves. Princippet hedder “høkasse” og det betyder at grøden koger færdig i en “høkasse” eller i sengen hele dagen. Jeg koger vand og ris, tilsætter mælk og giver det et opkog. Derefter sætter jeg gryden med risengrød på et træskærebræt, pakker den ind i avis og så i tæpper og punder og sætter det i sengen under dynen eller i sofaen under tæppet hele dagen. Når det bliver spisetid skal grøden lige koges op til den ønskede konsistens, spises varm med en smørklat og kanel-sukker.
Risengrød dagen efter
Klatkager er den oplagte måde at bruge resten af risengrøden, hvis ikke der skal laves risalamande. Jeg er opvokset med varm hyldebær-suppe med kold risengrød dagen efter. Varm hyldebærsuppe smager også skønt med kammerjunker. Det skulle du tage at prøve.
Velbekomme
Risengrød
Det skal du bruge:
- 1 dl vand
- 4 dl grødris
- 2 l sødmælk
- 1 tsk salt
Sukker og kanel
- 1 dl sukker
- 2 spsk kanel
Sådan gør du
Risengrød
- Vand og grødris bringes i kog i en tykbundet gryde
- Tilsæt mælk og bring grønde i kog under omrøring
- Tag gryden af blusset, sæt låg på og sæt gryden på et træskarebræt
- Pak den varme gryde ind i avispapir, tæpper og punder
- Sæt grøden i sofaen eller sengen hele dagen
- Inden spisetid koges grøden op til den ønskede konsistens
- Server med smørklat og kanelsukker
Kanel-sukker
- Bland sukker og kanel sammen
En kommentar til “Risengrød”