Julens bedste pebernødder
Denne opskrift på julens bedste pebernødder, giver sprøde pebernødder med den rette krydret kombination, af alle julens skønne krydderier og selvfølgelig også peber. Disse pebernødder er en lille sprød eksplosion af julestemning i din mund.
Hjemmebagte pebernødder
Julen har mange småkage-traditioner og julebag. Min favorit julesmåkage er vaniljekranse, som du finder opskriften på her, stærkt efterfulgt af disse skønne pebernødder. Mange har brunkager som favorit julesmåkage, men jeg er ikke til smagen af brunt og brændt. Derfor er de her pebernødder så gode, de smager ikke af for meget, og ikke af for lidt, og deres sprødhed er ikke til at stå for.
Vibekes pebernødder
Alle gode småkage-opskrifter går i generation, det skriver jeg både om i fødselsdagsbolleopskriften og vaniljekransene, sådan er det også med disse pebernødder. Opskriften er Vibekes, derfor navnet Vibekes pebernødder, hvor hun har opskriften fra, det ved jeg ikke. Men jeg kender Vibeke fra træningscenteret, og efter hun havde taget en portion af hendes hjemmebagte pebernødder med til os, måtte jeg spørge efter opskriften.
Jeg er ked af at må indrømme, at de er bedre end min mors pebernødder, som også var gode. Mors pebernødder var hvide og flade. De her ligner dem man køber, lysebrune og runde, bare meget bedre.
Ingredienser
Denne opskrift kræver kun simple ingredienser, som du nok allerede har. Måske der skal fyldes lidt op i krydderierne siden sidste år, og i juletiden er det godt altid at have smør på lager.
Smør – Jeg bruger rigtig smør af mærket Lurpak eller en økologisk variant. Brug aldrig smørbart, det vil ikke give samme resultat.
Sukker – Helt almindelig hvidt sukker.
Æg – Jeg bruger økologiske æg, som på pakken hedder størrelse M/L.
Hvedemel – Helt almindeligt økologisk dansk hvedemel. Nogen ville anbefale at bage søde småkager og kager med bage-hvedemel, men jeg er fint tilfreds med den almindelige.
Natron – Er det der får dejen til at hæve og blive som en sød eksplosion i munden.
Krydderier: Jeg vil mene at denne blanding af ingefær, kardemomme, kanel og hvid peber er den perfekte krydderiblanding til pebernødder.
Hvid peber – Der skal peber i pebernødder, brug hvid peber, så undgår du sorte prikker i dine pebernødder og den hvide peber er ikke nær så skarp i smagen.
Sådan laver du pebernødderne
Det er virkelig nemt at lave disse pebernødder og dejen er nemt at arbejde med og ret medgørlig. At trille pebernødder kan sagtens være et familie projekt og den nemme dej gør, at alle kan hjælpe til med at trille – de skal alligevel bages.
Pisk smør, sukker og æg til en luftig smørcreme. Bland de tørre ingredienser sammen og sigt mel, natron og krydderier i smørcremen. Vend dejen sammen og ælt den godt. Tril pølser af dejen og skær dem til pebernødder som trilles til kugler, lidt større end en ærte.
Pebernødderne hæver op under bagningen, hvilket også gør, at de bliver ret ensartet, så om pebernødderne er trillet lidt i forskellige størrelser, betyder ikke noget.
Opbevaring
Opbevar pebernødderne i en lufttæt beholder eller kagedåse. De kan holde sig flere uger, hvis ikke de bliver spist inden! Derfor er denne småkage en af de første du kan bage, i dine juleforberedelser.
Velbekomme.
Find flere juleopskrifter her.
Pebernødder
Det skal du bruge:
- 375 g smør
- 375 g sukker
- 3 æg
- 850 g hvedemel
- 2 tsk natron
- 4 g stødt ingefær ca. 2 tsk
- 6 g stødt kanel ca. 3 tsk
- 8 g stødt kardemomme ca. 4 tsk.
- 2 g stødt hvid peber ca. 1 tsk.
Sådan gør du
- Rør æg, smør og sukker sammen til en blød creme.
- Krydderier og natron sigtes i melet, som derefter sigtes og røres herefter i smørcremen.
- Ælt dejen sammen og rul den ud i pølser, som skæres i små bidder og trilles til pebernødder. HUSK det skal kun være en lille mundfuld.
- Pebernødderne placeres på en bradepande med bagepapir – de hæver under bagning, så placer dem ikke alt for tæt.
- Bag pebernødderne ved 200 grader varmluft i 9-11 min. Hold øje, de skal kun være lysebrune.
- Bager jeg en plade i ovnen passer det med 9 minutter, bager jeg to plader passer det med 11 minutter.