Græsk hvidløgs- og agurke-dip.
Denne simple opskrift på Tzatziki består kun af 3 ingredienser og salt. Tzatziki er en dressingen som du med god samvittighed kan spise meget af, især hvis du laver denne smagsfulde, kaloriefattige og proteinrige variant, lavet på skyr, agurk og hvidløg. Den cremede dressing med de søde agurker, og en dejlig smag af hvidløg, er en fantastisk dip til pitabrød, kebab, gril og andre græske retter.
Min tzatziki teknik
Jeg bruger neutral skyr, som hvis jeg er på forkant dræner (se her hvordan jeg dræner skyr). Det gør skyr mere cremet, fast og lækkert.
Jeg river agurk på rivejernets grove side, drysser agurken med salt, lader det trække, for efterfølgende at vride den revne agurk i et klæde, så væsken forsvinder. Det gør at tzatziki-dressingen forbliver fast og cremet. Jeg tilføjer ikke mere salt til tzatzikien end den jeg drysser de revne agurker med, da salten stadig vil sidde i de revne agurker.
Hvidløgs fed presser jeg i en hvidløgspresser, og rører sammen med den drænede skyr.
For lyn-varianten: vend da skyr, revet agurk, salt og hvidløg sammen – det tager maks 5 minutter. Men giver du dig tid til at dræne og vride, bliver resultatet bedre.
Tzatziki ingredienser
Neutral skyr – jeg bruger en tyk neutral skyr fordi det er kalorielet og proteinrigt. Det har en syrlig smag, men det gør ikke noget. Du kan bruge græsk yoghurt, fromage fraiche eller creme fraiche stedet for skyr – det vigtigste er at konsistensen er tyk, cremet og fast.
Hvidløg – er uundværligt i tzatziki. Jeg bruger 1 fed til portionen. Desto længere tid tzatzikien trækker, desto kraftigere hvidløgssmag. Brug flere fed hvidløg hvis du vil have mere hvidløgssmag.
Agurk: revet agurk er essenesen i tzatziki. Jeg bruger en helt almindelig dansk øko agurk.
Salt: har både den funktion at trække væsken ud af agurken og være smagsgiver.
Server Tzatziki til:
- Falafel
- Pitabrød
- Salat-bowls
- Grillede grøntsager
- Hakkebøf
- Burger
- Grøntsagsstave
Holdbarhed og opbevaring
Opbevar tzatziki i køleskabet i en lufttæt boks, da lugten af hvidløg kan sætte sig i andre fødevarer. Lad ikke tzatziki stå længe ved stuetemperatur, da mejeri og mælkeprodukter har bedst af at stå på køl. Tzatzikien er bedst inden for to dage, da hvidløgssmagen intensiveres og agurkerne bliver slatne, men det er stadig godt dagen efter.
Velbekomme.
Tzatziki
Det skal du bruge:
- 400 g neutral skyr gerne drænet
- 1 hel agurk
- 1 tsk groft salt
- 1 fed hvidløg
Sådan gør du
- Dræn skyren.
- Riv agurken på den grove side af rivejernet og vend de revne agurker med salt.
- Vrid væsken fra agurkerne og vend dem i (drænet) skyr, sammen med presset hvidløg.
- Smag tzatzikien til
Tak for fin opskrift. Det har længe været et ønske at kunne lave det selv, da det bare er lidt pebret at købe (altså dyrt…). Derudover fik vi det aldrig brugt op, så fedt at kunne lave mindre portioner også selv.
Tror du det ville kunne fryses ned i portioner?
Slev tak – dejlig opskriften kan bruges.
Jeg tror ikke du får succes med at fryse tzatziki ned – agurk er ikke så lækkert optøet.
Knus Anne
Takker. Det har du nok ret i.