Luciabrød eller lussekatte er svensk bagværk og en svensk tradition til luciadag d. 13 december.
Luciabrød
Luciabrød er søde boller med safran, formet på en helt bestemt måde, pyntet med en rosin. Bollerne er lidt som fødselsdagsboller, bare sødere og med en karakteristisk smag af safran. Det er den eneste opskrift jeg kender med safran. Jeg har ladet mig fortælle, at safran bruges meget i det mellemøstlige køkken, så det har jeg da tænkt mig, at jeg skal eksperimentere med og finde ud af.
Hvornår spises luciaboller?
Jeg forestiller mig at luciabollerne spises som en the-bolle, uden noget på, om eftermiddagen til en kop the eller kaffe. Jeg ved det ikke? Jeg kender heller ikke den svenske tradition og har aldrig bagt dem før i år, men de blev en stor succes.
Luciabrøds traditionen
Min søster, aka. “den store bagedyst”, elsker at bage og forsøde familien. Min søster kender den svenske tradition fra hendes svenske veninder fra hendes højskole. Det er min søster, der insisterer på at bage luciabrød hvert år, sjældent dog til luciadag, men i hvert fald hvert år! Så nu er det ligesom blevet en tradition og derfor ville jeg bage luciabrød i år, med det safran jeg bare ville have med hjem fra vores rejse til Dubai. Jeg havde ikke lige nogen plan med, hvad det safran skulle bruges til. Jeg havde læst i rejsebøgerne at dette eksklusive krydderi skulle man have med hjem. Og en mad-passionist som mig, skulle da helt sikkert have safran med hjem. Og se, nu kom det til sin rette, i disse søde, bløde, lækre, lune luciaboller.
Velbekomme
Vi du have sund jule inspiration? Så hent min gratis e-julekogebog: “24 sunde juleopskrifter” fra 2016 her: Download kogebogen gratis
Luciabrød
Det skal du bruge:
- 75 g smør
- 3 dl mælk
- 1/2 g safran
- 25 g gær
- Lidt salt
- 3 spsk sukker
- 1 æg
- 450 g hvedemel
- Rosiner
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Start med at lægge rosinerne i blød i kogende vand. Gerne i et par timer. Ved at udbløde rosinerne, undgår du at de bliver tørre og hårde under bagningen.Læg rosinerne i blød, når du går i gang med luciabrødprojektet, så er de tilstrækkelig bløde, når du er klar til at bage brødene.
- Stød safrantrådende i en morter, evt. sammen med lidt af sukkeret, for at findele safraen og lav safransukker.
- Smelt smørret og tilføj mælken. Rør safransukkeret ud i den lune smør-mælke blandning.
- Hæld blandingen i en røreskål og rør gæret ud her i (Jeg rører/ælter dejen på røremaskine)
- Rør mel i dejen lidt af gangen samt det resterende sukker og æg. Hold evt. lidt af melet tilbage.
- Ælt dejen godt, den må gerne være lidt klistret, tilføj ikke mere mel, da det nemt kan give tørre luciabrød.
- Lad dejen hæve til dobbel størrelse i min. 30 min.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og form 12 luciabrød. Jeg ruller en pølse på ca 30 cm. og former den som et S.
- Placer en udblødt rosin i hver ende af brødende og lad dem efterhæve 30 min.
- Tænd ovnen på 250 grader.
- Pensel luciabrødene med sammenpisket æg.
- Bag brødende i 5-10 min. ved 250 grader.