Vinder koldskålen
Gå til opskriftHer er opskriften på en rigtig koldskål, lavet på en æggesnaps, rigeligt sukker og citron, kernemælk og A38, selvfølgelig vanilje og tilsidst smagt til med lidt fløde. En god gammeldaw’s koldskål, måske verdens bedste? Den smager fuldstændig fantastisk hele året rundt.
Denne koldskål sikrede mig videre deltagelse i MasterChef.
Prøv min lynhurtige nemme og sunde skyr-koldskål.
Se også opskriften, på min sunde sukkerfri koldskål her, som også er virkelig god.
Jeg har også delt en opskrift på en proteinrig fitness koldskål her.
Koldskål, guf og kammerjunker
Til koldskålen er der hjemmelavede kammerjunker med citronskal, guf med grapefrugt og en citronsirup. Har du endnu ikke prøve koldskål med guf, så skylder du dig selv at prøve det – det er virkelig lækkert.
MasterChef konkurrencen
Det fedeste ved konkurrencen var næsten at ringe hjem til far og fortælle at jeg “vandt” og at jeg lavede koldskål. Hans første spørgsmål var: “lavede du mors koldskål?” Han spurgte med stolthed i stemmen. Desværre nej, jeg lavede en “rigtig” koldskål på æggesnaps. Det er der ikke i mors, den er lavet på kernemælk, ymer og fløde, foruden vanilje og citron. Mors koldskål er også virkelig god, men måske min er bedre? Mors opskrift deler jeg en anden dag.
Velbekomme
Vinder koldskål
Det skal du bruge:
Koldskål
- 2 æggeblommer pasteuriserede
- 1 dl sukker
- 1 vaniljestang pulver kan også bruges
- 1 dl A38
- 1/2 liter kærnemælk
- 2 spsk. fløde
- 1 citron saft + skal
Guf med grepesaft
- 200 g sukker
- 1 dl vand
- 100 g æggehvide
- 15 g sukker
- 1-2 spsk. grepefrugt saft
- evt. vanilje
Kammerjunker
- 250 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 100 g sukker
- 100 g smør stuetemperatur
- 0,5 dl mælk
- 0,5 vaniljestang pulver kan også bruges
- 1/2 citron skal
- 1 æg
Citronsirup
- 1 dl citronsaft
- 1 dl vand
- 1 dl sukker
Sådan gør du
- Start med at lave kammerjunkerne. Dem kan du lave flere dage i forvejen. Kammerjunkerne skal laves, forms, bages og kølse – det tager lidt tid.
- Citronsirupen kan også laves flere dag i forvejen.
Koldskål
- Skrap kornene ude af vaniljestangen og bland vaniljen med lidt af sukkeret.
- Pisk æggeblommer og sukker, samt vaniljesukker, sammen til en lys og luftig æggesnaps.
- Vend derefter A38 og kernemælk i æggesnapsen.
- Smag koldskålen til med citronsaft og skal.
- Rør lidt fløde i koldskålen og sæt den på køl indtil servering. Koldskål skal serveres koldt.
Guf med grepesaft
- Kog sukker og vand sammen i en kasserolle til det rammer præcist 116 grader.
- Pisk æggehvider og 15g sukker let sammen.
- Hæld den varme sukker masse i en tynd stræle direkte ned i de piskede æggehvider i mens der piskes.
- Pisk ved fuld effekt i guffen (marengsen) er helt kold (det tager op i mod 15 min.)
- Vend grepesaft i guffen og evt. vanilje.
Kammerjunker
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland det med lidt af sukkeret til vaniljesukker.
- Bland de tørre ingredienser og citronskal sammen og smuldre smørret der i.
- Saml dejen med mælk og æg.
- Tril kugler af dejen og bag dem i ovnen ved 175 grader i ca. 6 min. til de er let bagte og stadig bløde.
- Tag de halv bagte kammerjunker ud af ovnen og halver dem. Sæt dem tilbage i ovnen i ca. 10 min til de er let gyldne, de bliver sprøde når de køler af.
Citronsirup
- Kog citronsaft, vand og sukker sammen ved lav varme til en sirup. Kogetiden er ca. 20 min, til den ønskede konsistens.