Opskrift på sund og lækker kalkungryde
Kalkungryde, også kendt som paprikagryde med kalkun, minder lidt om gullasch eller bøf stroganoff. Retten opstod, fordi jeg ville lave paprikagryde men med kalkun.
Men den var så lækker og endda med ekstra grøntsager i, så den opskrift blev jeg simpelthen nødt til at dele.
Kalkungryde fyldt med grøntsager
Selvom det er en rigtigt efterårs eller vinterret, som gryderetter er, så er der masser af grøntsager i.
Sovsen er eksempelvis lavet af dåsetomater, som er ligeså sunde som friske tomater, men er både smagfuldt og cremet, så man behøver ikke tilføre fløde eller alverdens andet.
Det er en lækker, sund og god efterårs/vinterret.
Kalkungryden består af løg og kalkunkød – købt i tern, så bliver det ikke nemmere 😉 Løgene svitses med paprika i en tykbundet gryde, hvorefter jeg steger kalkun kødet. Derefter steges de hakkede champignon, med masser af peber til de får farve. For den helt hurtige udgave, kan du bruge champignon på glas.
I saucen er der både gulerod og peberfrugt. Saucen er lavet af hakkede dåse tomater, som skal stå og simre i 20 minutter.
Til sidst tilsætter jeg nogle små pølser, det smager simpelthen så godt, men du kan sagtens undlade dem.
Blomkålsris – det perfekte tilbehør til kalkungryde
Hvis man gerne vil oppe sundhedsniveauet og grøntsagerne i opskriften, kan du servere gryderetten med blomkålsris – på den måde får man helt automatisk sneget lidt ekstra grønt med på tallerkenen 😉 Retten smager også skønt med hvide eller brune ris til. Eller en blanding af hvide ris og blomkålsris.
Jeg plejer at købe frosne blomkålsris, som jeg så varmer i mikrobølgeovnen i to-tre minutter og så drysser jeg dem med salt. Så synes jeg at de er perfekte.
Man kan dog også koge dem kort med en grøntsagsbouillon. De bliver ikke splattede, men får dejlig ekstra smag. Mangler du lidt, kan du altid efterkrydre med lidt ekstra salt. Blomkålsrisene skal sigtes eller drænes, da de ikke suger vand som ris.
Blomkålsris passer perfekt til alle vinterens gryderetter hvor du ellers ville spise ris – og det er en grøntsag! Win!
Få dine grøntsager trods vinterens kedelige udvalg
Det er den ideelle årstid lige nu for gryderetter – og den her er simpelthen for lækker og skal ikke simre dagen lang. Kalkunkødet bliver super mørt.
Det er også ret fedt lige nu, hvor grøntsagerne i sæson er en smule kedelige – det er kål, kål og mere kål. Men med den rette gryderet kan man stadig få masser af grøntsager uden at gå på kompromis med smagen og mængden af grøntsager.
Denne kalkungryde er fyldt med tomater, champignon, gulerod og peberfrugt dermed kommer du langt mod målet om 600 gram frugt og grønt om dagen.
Velbekomme.
Kalkungryde
Det skal du bruge:
Kalkungryde
- 1 løg
- 1,5 spsk. paprika
- 2 gulerødder
- 1 bakke champignon ca. 200g
- 1 peberfrugt eller snackpeber
- 500 g kalkun i tern
- 2 dåser hakkede tomater
- 4 dl grøntsagsboullion
- 8-10 små pølser
- salt og peber
Blomkålsris
- 1 pose frossen blomkålsris ca. 350g
- 1 grøntsagsboullionterning
- Vand til at koge i
Sådan gør du
Kalkungryde
- Start med at klargøre grøntsagerne. Hak løget fint. Skær gulerødder i tern. Rens og skær champignon i skiver. Fjer kernehus og skær peberfurgt i tern.
- Sauter løg i en non-stick gryde til de er klare.
- Tilsæt paprika og lad den brænde lidt af, inden kalkun i tern tilføjes.
- Steg kalkunkødet et par minutter – tilsæt gerne salt og peber.
- Tag kalkun i tern op af gryden, imens du steger champignon med rigeligt peber i gryden.
- Når champignon har farve, tilsæt gulerod og peberfrugt i tern, og lad det stege lidt med.
- Hæld dåsetomater og boullion-vand i gryden sammen med kalkun tern og lad det simre i 20 minutter.
- I de sidste 5 minutter tilsættes pølserne og retten smags til med salt, peber og måske mere paprika.
Blomkålsris
- Kog blomkålsrisene i ca. 2 minutter i vand med boullionterning.
- Sigt risene og server dem til kalkungryden.