En lørdagskylling som gør sig rigtig godt til aftensmad på en søndag.
Søndag
Søndag herhjemme hos os er altid “Prep” dag (forberedelsesdag). Vi laver gerne en madplan for ugen, handler ind og forbereder fremad til ugens måltider. Om søndagen skal der altid laves madpakker til mandag og også gerne noget aftensmad til mandag, som kan tilberedes på rekord tid, da mandag er vores længste arbejdsdag. Vi har madpakker med hver dag, som typisk er rester fra aftensmaden dagen før. Om søndagen forbereder jeg også fremad til ugens måltider – derfor er det smart med en madplan. Skal vi f.eks have fiskefrikadeller og råkost torsdag, sørger jeg for at skrælle gulerødderne, så de kun skal rives den dag vi skal have fiskefrikadeller. Jeg skyller også grøntsager og kål, til salater og gryderetter. Læs mere om hvordan jeg “food-prepper” her!
Søndag som lille
Sådan har det ikke altid været! Søndag har ikke altid være “prep” dag. Jeg er vokset op med at søndag var noget lidt ekstra ordinært. Når min mor spurgte min søster og jeg, hvad vi godt kunne tænke os til aftensmad og vi svarede boller i karry, fik vi at vide, at det kunne man altså ikke få på en søndag.
Vi fik oftest en menu med klarsuppe, steg, sovs, kartofler og grød eller fromage til dessert. Jeg er helt sikker på at en hel kylling sagtens kunne gå på menuen en søndag. Hvis vi ikke havde fået lørdagskylling om lørdagen – for det fik vi! Den der kylling i foliebakkerne 🙂
Hel kylling og rodfrugter
Opskriften på denne helstegte kylling med ovnbagte rodfrugter er en god søndagsmenu. Den lever op til kravet om “lidt ekstraordinært”, da det tager lidt længere tid at tilberede (heldigvis passer det sig selv i ovnen). Samtidig er det en god “foodprep” ret, for der er masser af rester på en hel kylling. Når de reelle stykker kød er spist om søndagen, sidder der masser af kød tilbage på skroget, som kan plukkes og bruges i en salat i madpakken, forvandle sig til hønsesalat eller tartelet fyld.
Velbekomme
Helstegt kylling med rodfrugter, tahin-dressing og hjertesalat
Det skal du bruge:
- 1 hel kylling
- 1 kg rodfrugter gulerødder, pastinak, persillerod, rødbede osv.
- 2 citroner
- 1 bundt persille
- 1 dl skyr
- 1 spsk tahin
- 1 hjertesalat
- rosmarin
- salt og peber
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft
- Skræl alle rodfrugterne
- Fordel rodfrugterne på en bradepande sammen med ½ citron i kvarte, drys med salt og rosmarin
- Rens og rengør kyllingen, fyld den med salt, ½ citron i kvarte og persille. Tør skindet og gnid det godt med salt
- Læg kyllingen i bradepanden med rodfrugter
- Sæt kylling og rodfrugter i ovnen i 70 min.
Tahin dressing
- Rør en spsk. tahin med saft fra ½ citron og 1 fed presset hvidløg. Rør det til en tør masse. Tilsæt vand til du får en flydende konsistens, rør tilsidst ca. 1 dl skyr i dressingen.
- Vask hjertesalaten
- Server den hele kylling med rodfrugter, tahin-dressing og hjertesalat.