fbpx
MENU

Frikadeller

Gå til opskrift

Klassiske frikadeller næsten lige så gode som farmors. 

Jeg føler mig lidt på dybt vand, ved at dele en opskrift på frikadeller, for jeg er sikker på der findes lige så mange opskrifter på frikadeller, som der findes danskere. Frikadeller er om noget, fyldt med traditioner og holdninger til hvordan den danske kødbolle skal smage og se ud.

Jeg øver mig stadig i frikadelle-skills, men denne opskrift og fremgangsmåde er “so far” den allerbedste. Jeg er helt sikker på det ikke bliver den sidste opskrift på frikadeller bloggen får.

Frikadeller hjemmelavet

Opskrift på frikadeller

Frikadellefars

Frikadellefarsen skal efter min smag være hakket kalv og flæsk. Svinefars alene giver en lidt kedelig smag, derfor foretrækker jeg hakket kalv og flæsk. Alternativ kan jeg også finde på at lave en stor portion af en pakke svinefars og en pakke oksefars.

Salt

Frikadellefarsen skal have salt og rigeligt med salt! 2 tsk.- 1 spsk. (5-7g) groft salt til et pund fars (ca. 500g). Det er vigtigt at du først rører farsen sej med salt, da det har betydning for hvor meget væske farsen kan binde, som igen har betydning for at frikadellerne forbliver faste og ikke flyder ud. Du kan godt røre alle ingredienserne sammen på en gang, men det bedste resultat får du ved at tage dig god tid til farsen, røre den først med salt og derefter lade den hvile inden stegning. Farsen skal hvile minimum 30 minutter i køleskabet, men gerne en time.

Løg

Der skal løg i frikadeller. Helt almindelige hvide zittauerløg, og rigeligt med løg. Løgstykkerne må ikke være for store og de skal finthakkes. Hakkes – ikke blendes eller rives, det giver det bedste resultat, men er tiden knap, så brug hjælpemidler som rivejern eller en foodprocessor. Nogen vil ty til rødløg, andre til hvidløg, men jeg mener der skal almindelige løg i den danske kødbolle. Vi har kun to smagsgivere til farsen: løg og salt, så spar ikke på dem.

Mel eller havregryn

Skal der mel eller havregryn i frikadellefars? Eller ingen af delene? I en lang periode har jeg undladt mel eller gryn i frikadeller, da det nedsætter kødprocenten og proteinindholdet og øger stivelses-indholdet. Se opskriften på julefrikadeller her. Til gengæld tilsatte jeg en farlig masse grøntsager, hvilket jeg synes er en rigtig god ide, men i klassiske frikadeller skal der kun løg (champignon er rigtig gode at skjule i frikadeller, hvis du vil strække farsen længere og reducere kalorierne).

Frikadeller

Frikadelle-testen

Jeg foretog en frikadelle-smags-test. 500g fars med mest mel lavet til frikadeller mod 500g fars med mest havregryn lavet til frikadeller.

Frikadelle testen afgjorde, at der skal mest havregryn i frikadeller – det smager bedst.

Æg

Æg i frikadellefars er det der adskiller frikadeller fra kødboller. Der skal 1 æg pr. 450-500g kød og det binder farsen sammen.

Foruden æg skal der mælk og danskevand i farsen. Farsen må gerne være mere lind end du lige tror. Farsen skal hvile på køl, der “sætter” den sig, så den er til at stege. På den måde undgår du tørre frikadeller, også i morgen.

Det hemmelige trick

Det hemmelige trick til perfekte frikadeller er: 1 tsk. bagepulver.

Hviletid

Hviletiden er vigtig! Lad frikadellefarsen hvile på køl min. 30 minutter, men gerne en time inden du steger frikadeller af farsen. Jeg steger frikadellerne i smør og lidt olie til at starte med. Jeg supplerer med mere smør, hvis panden bliver for tør – jeg smør-bader dem ikke.

Jeg siger dig, de her frikadeller er gode.

Velbekomme

Frikadeller

Klassiske frikadeller af kalv og flæsk
Tid: 1 time
Til: 4

Det skal du bruge:

  • 450-500 g hakket kalv og flæsk
  • 1-2 tsk. salt ca. 5-7 g
  • 1 stort løg el. 2 små
  • 1 æg
  • 2 spsk. havregryn
  • 1 spsk. hvedemel
  • 1 dl mælk
  • 1 dl danskvand
  • 1 tsk bagepulver
  • peber rigelig friskkværnet
  • smør og lidt olie til stegning

Sådan gør du

  • Start med at røre farsen sej med salt. Det gør du ved at tilføje salten til farsen og røre den ensartet med en grydeske.
  • Tilføj de resterende ingredienser og rør farsen til den er ensartet og relativ lind.
  • Sæt farsen på køl 1 time.
  • Varm en pande op til middelvarme med smør og olie. Lad smøret bruse af.
  • Form frikadeller af farsen med to spiseskeer, eller en ske og din håndflade.
  • Steg frikadellerne ved middelvarme til de er flotte sprøde og brune, ca. 3 minutter på alle sider, til de er gennemstegte. Alternativ kan du stege dem og derefter bage dem 5 minutter i ovnen.
Har du prøvet opskriften?Tag @anne.sondergaard på Instagram så jeg kan se med!

2 kommentarer til “Frikadeller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering