Fødselsdagsboller med sesam
De allerbedste fødselsdagsboller man kunne forestille sig. Opskriften på de boller som min mor altid bagte. Gode opskrifter går i generation, og gode gamle opskrifter hedder altid et navn. Disse boller er ingen undtagelse. På mors lap, hedder bollerne Karins boller.
Bollerne er bløde og søde, og de har aldrig fået andet end ros. Sådan husker jeg det i hvertfald, alle var så imponeret over de boller min mor kunne bage. Jeg har heller aldrig fået en klage, fra dem som jeg har serveret dem for. Nu deler jeg opskriften med dig, her på bloggen. På den måde er min mors opskrift gemt, og du kan imponere med rigtig gode og bløde boller.
Bollerne er bagt med smør, oprindeligt margarine, men jeg kan bedre lide smør. Boller er bagt med ymer og sesamfrø. Jeg bryder mig egentlig ikke sønderligt om sesamfrø, men i disse boller vil jeg ikke undvære.
Bløde bamseboller
De bløde bamseboller er lækre at servere på andre tidspunkter end til fødselsdag. De gør sig rigtig godt til eftermiddagskaffe, allerhelst nybagte med smør. Måske derfor boller som disse også kaldes teboller. Bollerne smager også skønt med ost, marmelade, til te eller til fødselsdagen med varm kakao og flødeskum.
Ingredienser i fødselsdagsboller
Gær – Hævemidlet i disse boller er gær. Man skal ikke undervurdere en rigtig god gærbolle. Mængden svarer til 1,5 pakke gær, det gør bollerne luftige.
Ymer – En lille smule surmælksprodukt giver masser af smag, men ikke for meget. Ymer gør bollerne bløde og lækre.
Sesamfrø – Giver masser af smag til de helt hvide boller. Brug en håndfuld sesamfrø, som svarer til ca. 1 dl.
Mælk – Dejen er lavet på mælk. Jeg bruger letmælk, men alle typer mælk kan bruges.
Smør – Jeg bruger saltet smør som både giver smag, saftighed og tekstur til de bløde boller – spar ikke på det.
Sukker – Gær elsker sukker, det hjælper til at bolledejen kan hæve meget og så giver det søde boller.
Æg – Jeg bruger økologisk æg, både i dejen, og til pensling. I dejen hjælper æggene med hævningen under bagning. At pensle med æg, sikrer at bollerne holder sig friske længere.
Mel – Jeg bager bollerne med helt almindelig økologisk dansk hvedemel. Hold lidt igen med melet, dejen må godt være lidt klisteret, frem for tør. Og ælt dejen godt.
Sådan får du succes med bolledejen
Dejen skal æltes godt, til den er helt blank og smidig. Måske nogen vil mene dejen er en lille smule klisteret, men hellere for fugtig end for tør. På den måde undgår du tørre boller. Hold lidt igen med melet under æltningen, se 1 kg hvedemel som vejledende. Når jeg har æltet dejen færdig i røremaskinen, ælter jeg den lige en sidste gang med håndkraft – så den er helt blank og fast. Jeg spænder dejen op til en stor bolle og lader den hæve et lunt sted, under et fugtigt viskestykke.
Sådan deler du dejen i 48 dele
Opskriften svarer til 48 fødselsdagsboller – for min mor var det meget vigtigt at der blev 48 af portionen. For mig er det vigtigere at bollerne er lige store, så de bliver ens og bagt ens – derfor vejer jeg hver bolle-klump på køkkenvægten.
De 48 boller skaber du ved første at dele dejen i to. Læg den ene halvdel til side og færdiggør den første halvdel først.
Halvdelen deles nu igen i to halvhele. Hver af de to halve deles igen i to – så du har 4 stykker. De 4 stykker deles hver i to – så du har 8 stykker. Som hver deles i 3, så du har 24 bolle-stykker af den første halvdel af bolle dejen. Tril hver klump til en stram bolle uden revler.
Gør det samme med den anden halvdel. Dejen deles sådan, fordi de er nemmere at dele i halve, end i 24 lige store stykker.
Efter hævningen pensles bollerne før de bages. Hold øje med bollerne, de kan bages tørre.
Holdbarhed
Bollerne er mega lærke nybagte, og de holder sig friske 1-2 dage. Du kan sagtens bage dem på forhånd og fryse dem indtil de skal bruges. Frys bollerne ned i fryseposer, tø dem op og lun dem inden servering – så er de næsten som nybagte.
Velbekomme.
Fødselsdagsboller
Det skal du bruge:
- 75 g gær
- 1 dl ymer
- 1 håndfuld sesamfrø ca. 1 dl
- 5 dl mælk
- 200 g smør/margarine
- 100 g sukker
- 2 æg
- lidt salt
- 1 kg mel
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Smelt smøren i mælken og afkøl det til lillefingervamt, ca 37 grader.
- Hæld smør-mælke-blandingen i røremaskinen.
- Smuldre gæren i den lune blanding.
- Tilsæt ymer, sukker, sesamfrø og æg.
- Ælt melet i dejen, lidt efter lidt, på en røremaskine.
- Dejen skal være blank og smidig. Det er ikke sikkert alt melet skal bruges, eller måske der skal bruges lidt mere.
- Lad dejen hæve til minimum dobbelt støresle, det tager ca. 1 time.
- Tril dejen til 48 lige store boller. Lad bollerne eftrhæve 30 minutter.
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Pensel bollerne med sammenpisket æg og bag dem i ovnen ca. 20 minutter.