Engelske havregrynsmüslibar
Efter vi var i London i sidste weekend (læs mere her), eller lige siden jeg fik rejsen i fødselsdagsgave i forrige uge, har jeg tænkt på Flapjacks.
Flapjack
Jeg ved egentlig ikke om flapjacks er britiske, men det forbinder jeg dem med. Flapjacks er en müslibar lavet af havregryn, men du må ikke tro at den derfor er et godt valg af snack, hvis du forsøger at tabe dig eller spare på kalorierne. Havregryn er fuld af fibre og en rigtig god fødevare og når Flapjacks er lavet er havregryn, er det let at tro at det er et kaloriefattigt lille måltid. Jeg blev selv overrasket!
Flapjacks er en havregryns-kage. De er oprindeligt lavet af havregryn, smør og sirup. Det er på ingen måde en sund eller kalorielet müslibar – selv om det ligner. De Flapjacks som vi fandt på hylderne i London indeholdte mere end 450kcal pr. 100g, så det er en kompakt lille snyder. 450 kcal er hvad et almindeligt måltid med masser af grøntsager indholder. 450kcal pr. 100g er også omtrent det samme som en marsbar indholder og som flere andre “mere” spændende kager. Derfor undlod vi Flapjacken i London til fordel for et stykke cheescake på Borough market og kaffe fra Londons bedste kaffebar Monmouth. Hvilket jeg syntes var et rigtig godt bytte!
Vil du have en opskrift på en rigtig kage, har jeg en enkel kageopskrift på gulerodskage her!
Havregryns-kage
Jeg kan dog rigtig godt lide denne kompakte havregryns-kage, så da vi kom hjem gik jagten på en mere kalorielet variant ind. Det er nu lykkes mig at lave flapjacks i en langt sundere og kaloriereduceret udgave. Stadig på havregryn, men uden hverken smør eller sirup. Flapjacksene er fulde af fuldkorn, de er rigtig gode til den lille sult om eftermiddagen. Server dem til engelsk “tea-time” om eftermiddagen i stedet for en biscuit til en kop stærk english breakfast te med mælk som en rigtig engelsk “brew”.
Havregrynsmüslibarerne ville også kunne bruges som morgenmad ”on the go”. Men mest af alt er de helt perfekte i madpakken.
Velbekomme
Flapjacks
Ingredienser
- 200 g havregryn jeg brugte grovvalset
- 50 g blandede nødder jeg brugte ca. 30g peanuts, 10g hampfrø og 10g solsikkekerner
- 2 bananer
- 2 spsk sukrin gold
- 1 spsk peanutbutter
- 1 spsk kokosolie
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Bland havregryn og kerner sammen i en skål.
- Mos bananerne godt og put dem i en gryde sammen med surkin gold, peanutbutter og kokosolie og kog det sammen indtil ingredienserne er smeltet.
- Hæld den smeltet bananmasse i havregrynsblandingen og bland det rigtig godt sammen, så alle havregrynene er dækket.
- Beklæd en lille bradepande med bagepapir og tryk flapjack-massen ud i bradepanden. Massen skal ca. være 1cm høj og være trykket helt sammen.
- Bag Flapjacksene i ovnen ved 200 grader i 20-25 min. til de er let gyldne.
- Køl dem helt af og skær dem derefter ud i barer. Jeg får ca 10-12 bar af denne portion.