Den bedste chili con carne med trevlet oksekød
Sommerferie
I år holdte Kasper og jeg sommerferie i Århus. Det lyder måske lidt mærkeligt at holde sommerferie der, men det er en skøn by og det er sjældent at vi har flere dage i Århus og tid til at nyde og bruge byen. Det gjorde vi så i sommerferien. Vi var på ferie i Århus i 5 dage, hvoraf en af overnatningerne var på Samsø. Vi havde lånt en lejlighed på Århus Ø, pakket vores cykler og vi nød byen.
Den første dag trænede vi i Århus CrossFit og spiste aftensmad på Mr. Mums. Århus CrossFit har nogle virkelig flotte og store træningslokaler på Havnen og det er nogle fantastiske imødekommende mennesker der træner der – så jeg kan kun anbefale at træne der. Mr. Mums kræver sit eget blog indlæg, for det er nok den bedste salatbar jeg har besøgt og jeg kan godt forstå det sted er ret hypet blandt fitness-freaks.
Samsø
På Samsø cyklede vi øen rundt, overnattede på Ballen Badehotel og spiste på pop-up resturanten Mejeriet. Jeg syntes Samsø er en fantastisk ø og jeg var også på cykelferie der sidste år med en veninde. Sidste år cyklede vi også hele øen rundt og besøgte alle loppemarkeder og gårdbutikker. Ved hver stop vi gjorde, tog vi en lokal ingrediens med til vores aftensmad, som vi tilberedte på en campingplads, hvor vi overnattede i shelter. Vores aftensmad var noget i retning af, Samsø kartofler med bredbladet persille, røget fisk fra røgeriget og en masse lokale grøntsager. Det var simplethen så hyggeligt at jeg havde lyst til at vise K Danmarks spisekammer. Men i år kunne vi desværre ikke tage den lille F/S Issehoved færge fra Århus, så vi måtte med fra Odder. Øen var lige så fantastisk i år og endda endnu bedre i det fineste solskinsvejr. Vi ville spise vores aftensmad på Restaurant Sak, men det var desværre ikke til at få et bord, så i stedet spiste vi på Skipperly som også var en fantastisk oplevelse.
Samsø 2016
Århus
Tilbage i Århus, var min søster på besøg og vi spiste vores aftensmad ved åen. Der er altså virkelig hyggeligt langs åen på en sommeraften. Vi havde svært ved at vælge hvor vi skulle spise, i frygt for traditionel cafemad, da vi have lyst til en inspirerende madoplevelse. Valget faldt på Römer som er latinamerikansk delemad. “Social dining” er gået rent ind hos os og vi er vilde med konceptet. Vi delte lidt forskellige forretter og fik så hver vores hovedret. Min søster valgte chili con carne og den var ikke med traditionel hakket oksekød, den var med oksekød. “Rigtig” kød i trevler – det var sindsygt lækkert og jeg måtte bare hjem og prøve at lave det. Jeg er kommet frem til en rigtig nem opskrift som smager fantastik. Det tager lidt tid at lave, da chili con carnen skal stå minimum 3 timer i ovnen, men det er ventetiden værd.
Velbekomme
Chili con carne
Ingredienser
- 1 kg Oksebov eller okseklump gullaschtern kan også bruges
- 1-2 friske chilier
- 2 gulerødder
- 2-3 peberfrugter gerne forskellige farver
- 4 fed hvidløg
- 1/2 dåse tomatpure ca 3 spsk
- 1 dåse hakkede tomater
- 1/2 dl vand
- 2 dl kaffe
- 2 spsk balsamico
- 20 g mørk chokolade
- 2 spsk Sukrin Gold kan købes her
- 1 dåse kideny bønner
Krydderiblanding:
- 2 tsk chili flager
- 4 tsk god papika
- 2 tsk spidskommen
- 2 tsk oregano
- 1 tsk kanel
- 1 tak peber
- 1 tsk salt
- 1/2 sjerneanis
Sådan gør du
- Start med at lave krydderiblandingen. Knus stjerneanis og bland alle krydderierne sammen.
- Forbered grøntsagerne ved at skære chili, løg og hvidløg i fine tern.
- Skræl gullerødder og skær dem i mindre stykker.
- Skær også kødet i tern.
- Rist krydderiblandingen på en tør pande.
- Find en støbejernsgryde eller stegeso frem og tænd ovnen på 120 grader.
- Tag krydderiblandingen af panden og gem den. På panden brunes kødternene på alle sider med salt og peber, hæld kødet i støbejernsgryden.
- Steg derefter chili, løg og hvidløg på panden og hæld det i støbejernsgryden.
- Drys krydderigblandingen over kød og løg i gryden.
- Tilsæt tomatpure, gulerødder, hakkede tomater, kaffe og balsamico. Sæt låg på gryden og sæt det i oven i minimum 3 timer.
20-30 min før servering:
- Tilsæt peberfrugterne, kindybønner, mørk chokolade og zero gold.
- Serverer chili con carnen med ris og denne gucamole.
Kunne du lide denne opskrift er ristaffel måske også noget for dig.
En kommentar til “Chili con carne”